Hozzávalók:
- 60 dkg burgonya
- 1 kk só
- 1/4 kk frissen őrölt fekete bors
- 2 ek teljes kiőrlésű búzaliszt
- 1,6 dl puhára párolt zöldborsó
- 1/2 kk garam masala fűszerkeverék (vagy fűszerek ízlés szerint: bors, római kömény, fahéj, szegfűszeg, babér, gyömbér, kurkuma, hing)
- 1/4 kk só
Leírás
Ez az indiai zöldborsóval töltött burgonyafasírt, vagy tikki/tikka bármelyik magyar család asztalán is megállná helyét. Fűszerezése egyszerű és sok különféle verzióban készíthető.
A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk és összetörjük. Hozzádolgozzuk a lisztet, sózzuk, borsozzuk, majd 10 egyenlő részre osztjuk.
A puhára párolt zöldborsót garam masalával és sóval ízesítjük, villával összetörjük, s ugyancsak 10 részre osztjuk.
A burgonyalabdák közepébe becsomagoljuk a zöldborsóadagokat, ismét golyóvá gömbölyítjük, majd enyhén meglapítjuk őket. Azok számára, akiknek a borsóval való megtöltés túl időigényes, az egyszerűbb alternatíva lehet, hogy a borsós masszát egyszerűen elkeverjük a tört krumplival és úgy formázunk belőle golyókat a sütéshez.
Kissé kiolajozott palacsintasütőben, teflon serpenyőben a lehető legkisebb lángon mindkét oldalukat 15-20 percig sütjük, hogy vörösesbarna héjuk képződjön. Forrón tálaljuk. A legjobb hozzá a koriander csatni, de friss salátával, levesek, főzelékek mellé, vagy feltétként is tökéletes csemege.

Fasírt tahini szósszal, almás-vöröskáposztával és diós-mazsolás rizzsel
Hozzávalók: 10 dkg szójagranulátum◦ 2 ek. csicseriborsóliszt◦ 3 ek. búzasikér◦ 2 ek. tahini◦ forró víz az összeállításhoz◦ 1 dl olaj◦ mustár◦ 1 ek. tamarind szósz

Alu paratha – Fűszeres burgonyával töltött lepény
Hozzávalók: 200 g teljes kiőrlésű liszt 100 g fehér liszt 4 evőkanál vaj 1 dl meleg víz 1 kávéskanál só 3 közepes burgonya 1 evőkanál

Vajpuha tök paradicsommal
Hozzávalók: 2 csípős zöldpaprika – ízlés szerint lehet kevesebb is 2 kávéskanál durvára vágott friss gyömbér 3 evőkanál kesudió vagy mandula, esetleg tökmag 1 1/2