Hozzávalók:
- 2 csípős zöldpaprika – ízlés szerint lehet kevesebb is
- 2 kávéskanál durvára vágott friss gyömbér
- 3 evőkanál kesudió vagy mandula, esetleg tökmag
- 1 1/2 evőkanál egész koriander
- 1 kávéskanál római kömény
- 1/4 kávéskanál édeskömény
- 1/2 dl víz
- 3 evőkanál ghí vagy vaj/kókuszzsír
- 2 közepes paradicsom
- 70 dkg főzőtök/cukkíni
- 1/2 kávéskanál kurkuma
- 1 kávéskanál só
- 3 evőkanál finomra metélt friss korianderlevél, bazsalikom vagy petrezselyem
Leírás
A nyári időszak igazi ajándéka a tökfélék családja, amelyek mindenhol bőségesen teremnek, magas a folyadéktartalmuk, lágy ízűek, jól fűszerezhetők és gyorsan elkészíthetők, sőt, könnyűek az emésztés számára. Ezt a loukiból, vagyis tökből készült főételt főzőtök vagy indiai tök helyett elkészíthetjük akár cukkíniből is.
Elkészítés:
Ledaráljuk a mandulát vagy a kesut, amit előzőleg érdemes 4-5 órára beáztatni, vagy akár már egyből daráltat vásárolni belőle. A tököt megtisztítjuk és kisebb kockákra vágjuk.
A karikákra vágott zöldpaprikát, a gyömbért, a kesudiót vagy mandulát, a koriandert, a római köményt és az édesköményt leturmixoljuk a vízzel.
A ghít/kókuszzsírt felforrósítjuk, beleöntjük a fűszer-pürét, és addig sütjük, míg besűrűsödik, és elválik a ghítől. Ekkor hozzáadjuk a paradicsomot, és kicsit szétfőzzük. Belekeverjük a kockákra vágott tököt, a kurkumát, a sót és a zöldfűszer felét, lefedjük, és kis lángon 10 percig pároljuk. Néha óvatosan megkeverjük, hogy nehogy leragadjon. Ha túl száraz, adjunk hozzá néhány evőkanál vizet. A tök minőségétől függően 20-40 perc alatt puhára főzzük.
Tálalás előtt a tetejét megszórjuk a maradék zöldfűszerrel, korianderrel vagy petrezselyemmel. Néhány szem kesudióval dekorálhatjuk. Rizzsel, kenyérlepénnyel tálaljuk.
Elkészítési idő: 35-55 perc

Zöldborsóval töltött burgonya tikka titka 🙂
Hozzávalók: 60 dkg burgonya 1 kk só 1/4 kk frissen őrölt fekete bors 2 ek teljes kiőrlésű búzaliszt 1,6 dl puhára párolt zöldborsó 1/2 kk

Sambar dhál – indiai mungóbab leves
Hozzávalók: 3 ek ghi vagy olaj 1 kk fekete mustármag 6 db curry levél (friss vagy szárított) 1/2 kk asafoetida 1 kk kurkuma 2 kk

Vajpuha tök paradicsommal
Hozzávalók: 2 csípős zöldpaprika – ízlés szerint lehet kevesebb is 2 kávéskanál durvára vágott friss gyömbér 3 evőkanál kesudió vagy mandula, esetleg tökmag 1 1/2