Hozzávalók:
200 g sárgaborsó 2 l víz 1 teáskanálnyi reszelt friss gyömbér 1 kávéskanálnyi római kömény 8-10 db curry-levél 1 db száraz chili 1 kávéskanálnyi asa foetida (hing), hagyma helyett 1 teáskanálnyi kurkuma 2 teáskanálnyi só 2 evőkanál ghí vagy olaj
Leírás
A fent megadott fűszerek mellett persze azzal is dolgozhatunk, ami éppen otthon van pl. őrölt bors, paprika, garam masala vagy sambar masala fűszerkeverék, petrezselyem vagy friss koriander levél, stb.
A sárgaborsót beáztatjuk egy éjszakára vagy legalább reggeltől néhány órára. Átmossuk majd 2 l vízbe tesszük majd közepes lángon főzzük kb. 1 órán át míg pépes nem lesz, közben a keletkező habot szűrővel leszedjük. Sokan már az elején megsózzák, 1 kiskanál sót adagoljunk hozzá, mások a folyamat végére hagyják ezt. Ha van egy kuktánk otthon főzési időt spórolhatunk, sőt még igazán áztatni sem kell, sima lábosban azonban több időre lesz szükségünk.
A főzés végén hozzáadjuk a kurkumát. Felhevítjük a ghít vagy az olajat barnára pirítjuk benne a római köményt és a curry levelet majd hozzáadjuk a chilit. Amikor a száraz fűszerek megpirultak hozzáadjuk a reszelt friss gyömbért és az asafoetidát. Az egész fűszerkeveréket hozzáöntjük a megfőtt sárgaborsóhoz és néhány percre lefedjük, hogy az aromák ne szálljanak el.
Megsózzuk – ha eddig nem tettük volna – összefőzzük még 5 percig. Az így elkészült sárgaborsó dālt rizzsel vagy forró purival, egyéb kenyérlepénnyel, esetleg pirítóssal tálaljuk és 1-2 evőkanálnyi joghurtot adunk hozzá. A tetejére dekorációként, vagy mellé egy kis csészében szervírozzuk. Szintén gazdagítja a levesünket, ha egy maréknyi kesudiót apróra vágunk, megpirítunk egy serpenyőben és a végén a leveshez öntjük.

Édes gyömbéres sütőtök krém
Hozzávalók: 560 g sütőtök 250 g alma 1 teáskanál gyömbér 1 teáskanál szerecsendió 1 teáskanál fahéj fél citrom leve 2 evőkanál méz Leírás A sütőtököt

Puncsos gesztenyeleves mazsolával és tejszíngolyóval
Hozzávalók: 20 dkg főtt gesztenye (lehet gesztenyepüré is, de akkor a cukorral óvatosan bánj!) 1 ek. kókuszzsír 1 db bourbon vaníliás cukor 1 marék mazsola

Vegán sütőtökös sajttorta karamellel
Hozzávalók: 30-40 dkg datolya 5-6 ek kókuszreszelék2 ek. kókuszolaj Krém:2 csomag natúr kesudió2 konzerv kokusztejszín1/4 cs. mézeskalács fűszerkeverékpici fahéjízlés szerint mehet bele sütőtök, ki mennyire