Hozzávalók:
200 g teljes kiőrlésű liszt
100 g fehér liszt
4 evőkanál vaj
1 dl meleg víz
1 kávéskanál só
3 közepes burgonya
1 evőkanál ghí vagy olaj
1 kávéskanál darált erős zöldpaprika
1 kávéskanál reszelt friss gyömbér
1/2 kávéskanál kurkuma
Leírás
Észak-Indiában és Pundzsáb tartományban igazán népszerű, ahol vastagra és hatalmasra nyújtják. Gyakran reggelire fogyasztják, egy darabka vajjal és néhány kanál natúr joghurttal. Olyannyira laktató, hogy egy-kettőnél többet tényleg nem is lehet belőle megenni!
A paratha tésztáját az előző receptben leírtak szerint készítjük el, és letakarva félretesszük, amíg elkészítjük a tölteléket. >>
A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, és durvára törjük. Belekeverjük a fűszereket, a citromlevet és a finomra metélt petrezselymet, és kihűtjük. A tésztából 20 gombócot gyúrunk, melyeket 7 cm átmérőjű lepényekké nyújtjuk. 10 közepére 1-1 evőkanál tölteléket helyezünk. A másik 10 lepénykét a tetejükre helyezzük, a széleiket lezárjuk, és liszt segítségével óvatosan kissé nagyobbra nyújtjuk őket. Vigyázzunk, hogy nehogy kiszakítsuk a vékony tésztát!
Egy palacsintasütőben 1 evőkanál ghít vagy olajat melegítünk, beletesszük az első parathát, és kis lángon, többször megfordítva mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Ugyanígy járunk el a többi töltött parathával is.
Salátákkal, szósszal, egyszerűbb levesek mellé vagy egy kevés növényi joghurttal tálaljuk.
A tészta elkészítési ideje: 30 perc.
Pihentetési idő: 30 perc.
A parathák elkészítése darabonként: kb. 8 perc, sütéssel együtt

Szilvás papucs/derelye
Hozzávalók: 40-50 darabhoz A barátfüléhez: ♡ 500 gramm sűrű, házi szilvalekvár♡ 500 gramm finomliszt♡ 300 ml növényi tej♡ 25 gramm friss élesztő♡ 150 gramm natúr

Édes gyömbéres sütőtök krém
Hozzávalók: 560 g sütőtök 250 g alma 1 teáskanál gyömbér 1 teáskanál szerecsendió 1 teáskanál fahéj fél citrom leve 2 evőkanál méz Leírás A sütőtököt

Zöldborsóval töltött burgonya tikka titka 🙂
Hozzávalók: 60 dkg burgonya 1 kk só 1/4 kk frissen őrölt fekete bors 2 ek teljes kiőrlésű búzaliszt 1,6 dl puhára párolt zöldborsó 1/2 kk